perjantai 20. elokuuta 2010

Ruotsalaiset piparkakut (myös gluteeniton)

Näitä porkkanapipareita olen ensimmäisen kerran tehnyt yläasteella reippaasti yli kymmenen vuotta sitten. Joku näissä on, kun näitä varmaan joka vuosi, vähintään kerran teen. Siitäkin harvinainen ohje, etten tätä ohjetta muokkaile, nyt tosin koristelin poikkeuksellisesti. Näitä tulee mieletön määrä, monta pellillistä!


Ruotsalaiset piparkakut

200g margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
3 rkl siirappia
1 dl porkkanaa hienona raasteena (1 reilun kokoinen porkkana)
3 tl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
3 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
½ tl kardemummaa
5 ½ vehnäjauhoja

Porkkanat raastetaan hienoksi, vaahdotetaan rasva ja sokeri. Vaahtoon lisätään kananmuna voimakkaasti vatkaten, sitten siirappi ja porkkanaraaste. Lisätään mausteet jauhoihin ja seos taikinaan. Taikinaa pidetään hetki jääkaapissa. Leivotaan sormen paksuisia tankoja, joista leikataan 4 cm pituisia paloja. Paistetaan uunin ylätasolla 12 minuuttia.

Koristelin osan suklaasydämmillä, joita laitoin suoraan kuumille pipareille. Ruskeat sulivat hienosti, pitivät muotonsa, mutta kiinnittyivät pipareihin. Valkoinen suklaa hieman pehmeni, muttei sulanut riittävästi, jotta olisi jäänyt kiinni. Suklaahilettä kokeilin myös, lopputulos oli lähes yhtä huono, kun valkoisella suklaalla.


 Gluteenittomat ruotsalaiset piparkakut


Tuli jo valehdeltua. Muokkailin sittenkin ohjetta. Tein myös gluteenittomia pipareita. Alun tein kuten ohjeessa. Mausteet, paitsi soodan lisäsin  suoraan taikinaan. Tämän jälkeen siirsin pienen osan taikinaa eri astiaan. Tähän gluteenittomaan taikinaan lisäsin gluteenitonta jauhoseosta, jossa oli hieman soodaa.

Ihan hyviä näistäkin tuli, murenevaisempia ja huomattavasti vaaleampia. Tietysti nousivat myös huonommin.

Ei kommentteja: