lauantai 9. heinäkuuta 2011

Saksileipä

Leivon leipää useammin kuin kukaan tuntemani, monta kertaa viikossa, eikä paljoa leipää kaupasta ostella. No eipä tuo mitään todista, unohdin hiivan, vielä aika suuresta taikinasta!


Millään en malttanut taikinaa kompostiin viskata, joten kaulitsin sen ohueksi, ja ajattelin katsoa mitä tulee. Kyllä kannatti! Sopivasti kohoili ja nousi uunissa ohut lätty ja maistui älyttömän hyvältä, kivasti vaihtelua, muuten kun maistuu kuitenkin aina aika samalta. Kivasti meni tuollaisena rieskatyyppisenä leipänä, mutta vielä parempaa oli tikuiksi leikeltynä, pikku naposteltavana.Taikina tosiaan oli melkoisen suuri, ensin tein kolme tällaista leipää ja mieheni teki vielä yhdelle lättänälle pizzan. Kuulemma erittäin hyvä oli pizzapohjanakin.  Tätä tehdään varmasti toistekkin, noita tikkuja on ainakin mieheni tulevissa kolmekymppisissä, luulisin. Lappset tykkäsivät tästä myös kovasti, poika kysyi vielä parin päivän päästä, että onko sitä lättänää leipää vielä, eipä ollut, kaikki kului ja nopsaa.

Taikinalle en varsinaista ohjetta kirjoita, nuo taikinat kun teen aina mittailematta. Tällä kertaa oli ainakin pellavansiemeniä ja myslipussinloppu, sekä jotain puurohiutaleita. Taikina sai levätä puolen päivää kun ei oikein epäonnistunut taikina houkutellut, vähempikin olisi tainnut riittää. Kaulitsin taikinan noin puolen sentin paksuiseksi, ohuemmaksi tein yhden, mutta hieman paksumpi kohoili paremmin. Paistoin 250 asteessa, kunnes sai väriä. Sitten vain leikkelin saksilla, herkkua.

Jatkossa päivityksiä tulossa tiheämpään, toinenkin leipäjuttu jo kuvattuna, ja muitakin juttuja tehty. Olen tainnut nuo meidän perusruuat jo tänne laittaa, ja nyt tehdään samoja aina uudelleen tai niin tylsiä ruokia, ettei tule edes kuvattua..

Ei kommentteja: