maanantai 4. lokakuuta 2010

Käpypitko ja muita pullia

1.10.2010 kolmosen aamuohjelmassa tehtiin käpypitkoa (ohje löytynee Maikkarin sivuilta). Aikaisemmin en muista tällaisesta kuulleenikaan, mutta kivalta ja helpolta näytti, joten tein sitten mieheni synttäreiden kunniaksi satsin erilaisia pullia.

Samaisessa ohjelmassa kerrottiin, että suola pullataikinan joukossa on suomalainen, vai oliko pohjoismainen perinne, Euroopassa sitä kuitenkaan ei käytetä. Pienen hyppysellisen sitten vain laittoi suolaa, joten päätin itsekkin kokeilla pienemmällä suolamäärällä. Suolaa laitoin n puoli teelusikallista, puolet siis normaalista. Mielestäni ei olisi kannattanut vähentää, oudon makeaa, tai oikeastaan suolattoman makuista tuli. Ei nyt mikään merkittävä ero, eikä sitä kukaan muu tainnut edes huomata, mutta ennsi kerralla tulee kyllä koko lusikallinen laitettua.


Pullataikina
½ l maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
1tl suolaa
1 ½ rkl kardemummaa
1 muna
200g voita / margariinia
sopivasti vehnäjauhoja

Käpypitko (korvapuustit)
Käpypitkon täytteeksi (korvapuusteihin)
margariinia
kanelia
fariinisokeria (sokeria)

Pullataikinan noustua osasta taikinaa (puolet tai kolmannes, pitkon koosta riippuen) kaulitaan sentin paksuiseksi levyksi. Levyn päälle levitetään pehmeä margariini, tai juoksevaa margariinia kauttaaltaan, tämän päälle perinteisesti sokeria, mutta itse käytän fariinisokeria ja vielä hieman kanelia. Levy rullataan napakaksi rullaksi. Tästä rullasta joko leikataan korvapuusteja tai saksitaan lovet käpypitkoa varten.


Pitkoa varten pötkö jää hieman alareunastaan kiinni.


Tämän jälkeen ensimmäinen sakara saa osoittaa suoraan eteenpäin, ja loput vuorotellen molemmin puolin ja ei kun pellille. Pitkoa paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia.


Samalla tosiaan tein korvapuusteja, mutta niistä en ottanut kuvaa. Voisilmäpullia ja lapsille nisuäijän ja nisunaisen. Poikani kyllä kysyi, miksi teit kilpikonnan, ja kun olin rusinoilla ja raesokerilla koristellut ne, niin näyttivät kuulemma hirviöiltä..Juu voisilmäpulliin taitaa kuulua hienoa sokeria, mutta mielestäni raesokeri on pullissa parasta, joten toisinaan laitan molempia, nyt vain voinokare ja raesokeria.

Ei kommentteja: