torstai 3. helmikuuta 2011

Aviomies Special! Irish Coffee-kastike

Blogin pitäjän aviomies päätti tuoda eteenne uuden ruokalajin. Pakastimesta tuli esille reilu kilo naudan sisäpaistia ja jotain uutta piti keksiä. Ja ihan piruuttani päätin kokeilla Irish Coffee-kastikkeen tekemistä, näin sävellyspohjalta.Ainekset:
-Naudan sisäpaistia
Marinadi:

-Viskiä
-NOMU coffee rub-maustesekoitus (Voidaan korvata käyttämällä keitettyä kahvia ja yrttejä)
-Oliiviöljyä
-Valkopippuria
-Roseepippuria
-Perulaista ruususuolaa (Ihan normisuolakin käy, tätä nyt itse käytin)
-Sitruunamehua


Kastike:
-Vettä
-Viskiä
-Kahvia
-Kokonaisia maustepippureita
-Lanttua, porkkanaa, sipulia
-Suolaa


Aloita paloittelemalla sisäpaisti sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Pistä voita pannulle ja ruskista osa lihasta. (Kannattaa paistaa liha pienissä erissä, max 200g, jotta saadaan liemeen mukavasti lihan makua.) Kun kuutiot ovat kauniisti ruskistuneet joka puolelta, kippaa lihat kattilaan (Itse käytin Hackmannin valurautapataa, kun se on niin kiva kapistus). Sitten paistinpannuun reilu desi vettä ja raaputetaan pannun pinnasta muovilastalla makua veteen, kipataan vesi kattilaan. Uusi voi ja uudet lihat käsittelyyn. Toistetaan, kunnes kaikki liha on paistettu.


Samalla, kun liha paistuu, on mukavasti aikaa kuoria/paloitella rehupuoli ja ropsauttaa niiden kanssa kourallinen (no, tusina ainakin) maustepippureita kastikkeen joukkoon ja pistetään pari lusikallista hunajaa vielä sekaan. Kun kaikki em. on kattilassa, annetaan ainesten kiehua pari tuntia, jotta liha kunnolla mureutuu. Kun kastike on saatu kiehumaan, keitetään kupponen kuumaa, jota tehdään sitten sen verran, että saadaan kahvia kastikkeen joukkoonkin, hyvä suhde on 1dl kahvia per litra kastiketta. Kun todetaan, että liha alkaa olla tarpeeksi mureaa syötäväksi, lorautetaan kastikkeen joukkoon vielä viskiä, maun mukaan. Itse pistin suhteessa 1dl viskiä / 1 litra kastiketta. Annetaan kiehua vielä vartti jalon tisleen lisäämisen jälkeen. Ja ei kun syömään!Itse keitin perunoita kastikkeen seuraksi, mutta oikeastaan olisi pitänyt tehdä oikein kunnon perunamuusia. Hyvää se silti oli.

1 kommentti:

Täti A kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan bloginpitäjän aviomiehen ohjeita lisää!