tiistai 15. kesäkuuta 2010

Sämpylöitä

Leivon sämpylöitä usein, varmaan keskimäärin kolmesti viikossa. Oikeastaan ikinä en käytä mitään ohjetta, vaan laitan joukkoon vähän mitä sattuu. 
Kaikkia puurohiutaleita, erityisesti suuria kaurahiutaleita, ohrahiutaleita ja riisihiutaleita. Riisiä on usein hieman joukossa, mielestäni "mehevöittää" sämpylän makua, vaikea kuvailla, mutta tavallaan ei ole niin kuivia sämpylöitä. Neljänviljan hiutaleita käytän myös usein, mutta niistä keitän usein ensin lapsille puuron ja laitan sitä puuroa taikinaan.

Perunamuusijauhoja lisään usein hieman, samoin myslien ja muidenkin murojen loppuja. Porkkanaraastetta ja juustoa toisinaan. Sokerin korvaan toisinaan hunajalla.Harvemmin voitelen sämpylöitä, joskus kuitenkin vedellä tai maidolla. Näitä en voidellut, siksi jäivätkin näin vaaleiksi. Näitä sämpylöitä varten laitoin suuret kaurahiutaleet veteen likoon jo edellisenä iltana. Johtuneeko pitkästä turpoamisajasta, mutta tuli tosi pehmeitä sämpylöitä, suosittelen.


Se, miten sämpylät leivon, vaihtelee kovasti. Usein jätän taikinan löysäksi ja tarttuvaiseksi, silloin lättäilen sämpylät vain kaapimella pellille. Näistäkin nousee ihan kelposämpylöitä, vaikka hieman epämääräisiltä näyttävät juuri "leivottuina". Toisinaan hieman jauhon avulla painelen lätättyjä sämpylöitä kauniimmiksi.

Näissä ylläolevissa sämpylöissä oli riisihiutaleita, ohrahiutaleita ja juustoraastetta. Raastetta lisäsin päälle vielä ennen uuniin laittoa. Raaste jäisi paremmin kiinni, jos muistaisi voidella ennen raasteen levittämistä..

Tavallisia sämpylöitä en aio enempää päivittää, nytkin olen kolmet sämpylät tehnyt neljän päivän aikana. Ensimmäisessä kirjoituksessani kerroin siskoni ruokablogista, jota hän ei ollut yli kahteen vuoteen päivittänyt. No pari päivää Arkiruokalan aloituksesta jatkoi siskoni blogiaan. Minunhan oli siis pakko hänelle tämä paljastaa. Miehelleni loin myös tunnukset, toivottavasti pian päivittää ensimmäistä kertaa, muutaman ruuan kun on jo kuvannut.

Ei kommentteja: