maanantai 12. heinäkuuta 2010

Muurinpohjalettuja ( gluteeniton)

Päätin, että samaa ruokaa en kyllä kahdesti laita, toista se on tuon käsityöblogin kanssa, kun voi samalla kaavalla tehdä viisi tunikaa, kangasta vaan vaihtaa ja taas näyttää uudelta.. Nyt kuitenkin tein hieman uudella ohjeella ja lisäksi gluteenittomana. Uutta samanlaista kuvaa en sentään laita, tässä oikealla gluteeniton ja vasemmalla tavallinen taikina, melkoisesti oli värieroa, kuvasta ei kuitenkaan niin hyvin näy.Muurinpohjaletut
1,5l maitoa
4 munaa
1,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl ohrajauhoja
sopivasti vehnäjauhoja (n 4,5dl)
1 dl öljyä
paistamiseen voita

Lisäksi tein toisen litran taikinan, jonka lopussa jaoin kahteen.

Gluteenittomat muurinpohjaletut
1l maitoa
3 munaa
1tl suolaa
2tl sokeria
2/3 dl öljyä
gluteenitonta jauhoseosta( / ohra ja vehnäjauhoja, jos koko taikinaa ei tee gluteenittomana)

Koska meillä oli vain yksi keliaakikkoruokailija, tein hänelle alle puolet taikinasta, ja toisen puolen meille muille. Sekoitetaan kaikki muut aineet, paitsi jauhot, tässä vaiheessa jaetaan taikina kahteen osaan, tarpeen mukaan. Gluteenittomaan taikinaan lisätään vielä gluteenitonta jauhoseosta. Taikina saa jäädä älyttömän löysäksi, varsinkin jos sen annetaan pitkään turvota, sillä tästä tuleemuuten tosi paksua. Makuun taikinan paksuus kuulemma ei kuitenkaan vaikuta. Taikinaan jouduin vielä lisäämään maitoa turpoamisen jälkeen, sillä oli alle kahdessa tunnissa tullut melkein pullataikinan oloiseksi.

Toiseen taikinanpuolikkaaseen lisätään hieman ohrajauhoja ja vehnäjauhoja sen verran, että taikinan koostumus tuntuu hyvältä. Paistetaan voissa. Ja muistetaan eri työvälineet taikinaa tehdessä ja paistettaessa, myös pannun puhdistus tai eri pannu!

Ei kommentteja: