maanantai 12. heinäkuuta 2010

Saaristolaisleipä

Tämä on meidän suosikkileipäämme. Tässä yhtenä näistä kuumista hellepäivistä huomasin, että meillä on viisi päivää vanhaa piimää, joten, pariksi tunniksi uuni lämmittämään lisää.. Tällä kertaa vähän sovelsin ohjetta, kun sitä piimää oli melkein 1,5 litraa. Tähän laitan kuitenkin tuon yhden litran ohjeen.



Saaristolaisleipä
1l Kirnupiimä
50g hiivaa
3dl siirappia
1rkl suolaa
3,5dl leipämaltaita
3.5dl ruisjauhoja
3,5dl kaurahiutaleita (kauraleseitä)
1 kg vehnäjauhoja (laitan, kunnes taikina on löysää hyvin tarttuvaista, muttei aivan vetelää

Taikina tehdään normaalisti,laitetaan vuokiin, kokeilin nyt ensimmäistä kertaa 2l foliovuokia ja ihastuin niihin, näissä tulee kaksi leipää. Annetaan nousta 1,5h, laitetaan 170 uuniin reiluksi 1,5 tunniksi. Tällä kertaa lasten avun ansiosta siirappia jäi purkin pohjalle reippaasti, joten voitelin iirappivedellä valmiit, kuumat leivät, suosittelen.

Ei kommentteja: