sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Lihapiirakoita ja marjallisia versioita

Olin tiistaina Satakunnan leivonta- ja ruokabloggaajien tapaamisessa. Oikein oli mukava tapaaminen ja äärettömän mukavia ihmisiä blogien takaa tapasin, niin ja saatiin kaikkea kivaakin. Loppuun lisää näistä, tässä ensimmäisiä kokeiluja. Iloleipurilta saimme hienon sydänpiirakkavuoan, pullasudin ja kaapimen, sain tosin näitä kaikkia kaksin kappalein, sillä voitin samanlaiset vielä yli jääneiden arvonnassa.

Piirakat tein synttäritarjottavaksi, paketissa tulleella ohjeella piti tuleman noin 8kpl, joten tein sitten kolminkertaisen ohjeen, kunnes huomasin, ettei minulla ole jääkaapissa voita ja margariinia, kuin puoli kiloa. Ohjeessa yhteen annokseen tuli 250g. Laitan tähän ohjeen niin kuin sitä muokkailin, mutta pienempänä, sillä näitä tuli aivan valtavasti. Täytteeseen en osaa tarkkoja määriä antaa, sillä tein tosiaan suuremman määrän kerrallaan ja osan piirakoista täytin marjoilla.


Lihapiirakat
7dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2rkl sokeria
200g voita
1dl vettä

täyte:
jauhelihaa
keitettyä riisiä
juustoraastetta
muna
suolaa
mausteita (pippuria, käytin Santa Marialta saamaamme metsäistä maustesekoitusta)
ketsuppia

Sekoitetaan kuivat aineet ja nypitään / sekoitetaan joukkoon rasva. Taikinan joukkoon lisätään varovasti vettä, sekoitetaan kunnes taikina on hyvän tuntuista, eikä tartu kiinni. Itse jouduin vielä lisäämään vehnäjauhoja, kun liian innokkaasti kaadoin veden joukkoon. (Alkuperäisohje neuvoo kelmuttamaan ja litistelemään taikinaa ja pitämään pitkään jääkaapissa.) Taikinan laitoin pariksi tunniksi jääkaappiin,jonka jälkeen kaulitsin taikinan melko ohueksi ja painoin siitä muotilla ympyröitä, jotka täytin muotin avulla täytteellä.

Täytettä mahtui yllättävän paljon piirakoihin ja tällä taikinalla tehtynä ainakin pysyivät hyvin kiinni. Jauhotin alapuolen muotista ja laitoin jauhoisemmat puolet aina ulkopuoliksi. Valmiit piirakat voidellaan ennen uunia. Paistoin 200 asteessa noin 20 minuuttia, aikaisemmin eivät saaneet kultaista väriä, toisaalta olisivat ehkä aikaisemmin jääneet pehmeämmiksi.

Tein tosiaan samasta taikinansta marjapiirakoita, kuten Iloleipureiden ohjekin ohjeisti. Laitoin jokaiseen piirakkaan yhden vadelman, alle kymmenen mustikkaa ja hivenen sokeria. Näistä tuli kauniimman näköisiä, siis niistä harvoista, jotka eivät valuneet yli. Toisaalta taisin pitää enemmän lihapiirakoista ja ne jääkaapistakin nopeammin hupenivat.Kiva oli muotti, seuraavaksi taidan kokeilla voitaikinan kanssa.


Sitten siihen tapaamiseen. Paikkana oli Hard Cake Cafe Nakkilassa. Saimme maistella myös neljää taivaallista kakkua, paikan valikoimasta. Osallistujia oli paikan pitäjän lisäksi kuusi meitä bloggajia, joista järjestely, ideointi ja kaiken muun vaivan olivat nähneet Papun kakkujen Pauliina ja Kirsin keittiössä Kirsi.

Kakkumaistelujen jälkeen ohjelmassa oli jutustelua, sekä Hellapoliisipelin pelailua. Peli oli mukavan monipuolinen ja sopi hyvin eritasoisille ruokatietäjille. Illan yhtenä huipennuksena oli pelin ja muiden sponsorilahjojen arpominen.

Tässä suoraan siskoltani, Lallatilaan ruokasivuilta luvalla varastettu lahjojen esittely:
Santa Marialta  metsäistä maustesekoitusta ja kanalle tarkoitettua maustekastiketta. Apetitilta paita, sakset, paistinlasta, reseptejä ja kynä. Dan Sukkerilta ruokosokerisiirappia. Iloleipurilta tosi hieno minipiirakkavuokasysteemi, kaavin ja pullasuti, Hellapoliisilta kyniä, superhienoja tulitikkuja (mustat tikut ja pinkki sytytyspää) ja lisäksi oli hellapoliisin uusi lautapeli, joka arvottiin tapaamisessa olleiden kesken ja itse voitin hellapoliisin hiirimaton arvonnassa. Dr.Oetkeriltä kakkumoussea ja reseptejä. Sitten vielä savustuspusseja kasviksille ja nyt on pakko myöntää etten ole varma oliko pussit apetitilta vai santa marialta.
Ullan unelmakin oli meitä bloggaajia muistanut, mutta paketti ei ollut ehtinyt ajoissa postiin, joten lahjuksi on siis tulossa vielä lisää :)

Paistopussit taisi olla Apetitilta ja Ullan Unelman lahjukset ovat jo saapuneet, muuten itse niitä nähnyt (Papun ja Kirsin blogissa niitäkin on esitelty). Mitäpä vielä, ainakin suuri kiitos tapaamisesta järjestäneille, osallistuneille ja lahjuksin sun muiden avulla meitä muistaneille. Itselle jäi päällimmäiseksi mieleen, miten mukavia ihmisiä kaikki osallistuneet olivat. Seuraan todella huonosti muita ruokablogeja, mutta nyt tiedän ihmiset näiden blogien takana, joten jatkossa käyn heidän uskomattomia luomuksiaan katselemassa. Suosittelen muillekin, lisään meinaan sivupalkkiin nämä ruokablogit, jahka kohta ehdin.


Tässä vielä kuva lahjuksista, arpajaisvoitoista ja uteliaan jalasta.

2 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Onpas kivannäköisiä lihiksiä ja marjapiirakoita =)... koskahan itse saisin testattua uutta muottiani...

Pauliina kirjoitti...

Muotin testaukseen voisi itekin ryhtyä... Lihapiirakat vaikuttaa kyllä niin taydellisiltä! Ainiin ja nuo linkityksetkin täytyy hoitaa hetimmiten :)