tiistai 18. lokakuuta 2011

Omenoiden säilömistä

Tämän syksyn sato on jäänyt päivittämättä ja melkein kyllä kuvaamattakin. Melkoisesti kyllä säilöimme, hilloa ja pakastusta lähinnä. Sokeriton omenasose on ollut perheemme suosikki, kiitos siskoni neuvon.


Sokeritoon omenasose
Ensin poistetaan kannat ja huonot kohdat, sekä lohkotaan omenat. Laitetaan kattilan pohjalle hieman vettä (½-1dl, ettei omenat pala aluksi pohjaan). Omenoita keitellään hiljalleen kunnes pehmenevät ja alkavat soseutua. Tämän jälkeen mössö soseutetaan sauvasekottimella hienoksi soseeks
i. Puolessa tunnissa, omenoiden lisäämisestä, taisi olla soseutettavissa.

Koitimme käyttää koko omenasadon, tätä sosetta teimme suunnilleen 30 litrasta omenoita, sosettakin tuli siis melkoisesti. Pakastimme lähes kaiken, koska tämähän ei pitkään säily jääkaapissa. Pakastin sosetta pilttipurkkeihin, muovirasioihin, eri kokoisiin jääpalamuotteihin ja jopa silikonisiin suklaamuotteihin. Näistä tuli melkoisen kauniita, kuvassa on sydämiä puuron päällä. Puurossa näitä eniten käytetäänkin, kulutus on melkoista, kun kolme lasta syö puuron aamuin illoin (toki toisinaan muutakin puuron joukossa) jugurtin joukossa menee myös mainiosti.

Soseen joukosta kuoria ei huomaa ollenkaan, hieman luulen, ettei meillä kuorita ensivuonna hillo-omenoitakaan. Omenanlohkontavehje oli muuten näissä määrissä aivan ehdoton. Sellainen mekaaninen vehje, jolla painetaan omenan päälle  ja näin omena on lohkoina ja kanta irrotettuna.

Hillon ja soseen lisäksi tein omenamehua mehumaijalla. Mummuni tällaista mehua teki, mutten siltikään aikaisemmin ole uskaltautunut, omenamehu kun mukamas kuuluu tehdä puristamalla. Mehuun en poistanut kantoja, mutta puukolla lohkoin omenoita (jälkeenpäin ajateltuna taisi lohkonta olla turhaa). Mehun keittämisessä ei ollut mitään erikoista, hieman pidempään taisi kestää. Lopputulos oli noin 30 litrasta omenoita seitsemisen litraa mehua. Mehu oli todella hyvää ja älyttömän makeaa. Vettä tähän ei juurikaan voi lisätä, oikeastaan kaipaa vettä vain makeuden häivyttämiseksi.

Monen tunnin keittämisestä tuli siis alle kymmenen litraa mehua, mutta oikein hyvää. Vaivaa tästä ei juuri ollut, muovipulloissa ja kipoissa kaiken pakastimme. Tämänkin jatkojalostusta pohdein seuraavan syksyn varalle.. Jos kannat ja huonot kohdat poistaisi, voisi mäskin soseuttaa ja pakastaa samalla tavalla puuron joukkoon käytettäväksi. Säilöimme vasta loppusadon omenoita ja omenat olivat herkullisia ja makeita sellaisenaankin, jostain toisesta lajikkeesta ja aikaisemmin syksyllä tai keväällä makeutta tuskin olisi näin rutkasti ollut.

1 kommentti:

Kirsi kirjoitti...

Oli kiva nähdä eilen!! Jatkossa aion vierailla täällä ruokalassa, joten kai sopii, että linkitän sut =)
Tänään tuli Ullan Unelman paketti... aivan mieletön!! Oli myös kassillinen väriaineita yms. joissa päivämäärä lähestyy... joten äkkiä jakoon, Papu tuo paketin =)